Görüntülü sohbet uygulaması Telegram, dünyanın en popüler mesajlaşma hizmetleri arasında olabilir, ancak bu uygulamanın ne hakkında olduğunu bilmeyen birçok kişi var. Uygulama genellikle çevrimiçi gizlilik ve güvenlikle ilgili tartışmalarda adını duyurdu ancak tüm mesajlaşma uygulamaları güvenli değil mi? WhatsApp ve Facebook Messenger ( Facebook ile olan bağlarına rağmen ) efsanevi “ uçtan uca ” şifrelemeye sahip misiniz? Telegram’ı bu kadar özel yapan nedir?
Telegram, Rus girişimci Pavel Durov tarafından kurulan çok platformlu bir mesajlaşma hizmetidir, ancak Rusya’da geçici olarak yasaklanmıştır ve herhangi bir hükümet veya şirketle bağlantısı yoktur. İlk olarak 2013’ün sonlarında iOS ve Android’de piyasaya sürüldü ve şimdi tahmini olarak Aylık 550 milyon kullanıcısı var.
Telegram’ı benzersiz kılan şey, gizlilik, şifreleme ve açık kaynaklı bir API’ya odaklanmasıdır. Resmi Telegram uygulamaları ve web arayüzü ile birlikte çalışmak istemeyen sayısız gayri resmi müşteri var. Ayrıca, birden fazla cihazın SMS ile doğrulanan aynı hesabı ve aynı cihazdaki birden fazla hesabı kullanmasına izin verir.
Telegram’ın temel işlevselliği diğer mesajlaşma uygulamalarıyla aynıdır. Diğer Telegram kullanıcılarına mesaj gönderebilir, grup görüşmeleri oluşturabilir, kişileri arayabilir, video görüşmeleri yapabilir ve dosya ve çıkartma gönderebilirsiniz. Ancak, diğer sohbet uygulamalarından farklı çalışmasını sağlayan birkaç özel özellik vardır.
Her şeyden önce, Telegram’ın ana özelliği gizliliktir ve bunu sağlamak için uçtan uca şifreleme kullanır. Bu, bir şirket, hükümet, bilgisayar korsanları veya başka bir kişinin iki yönlü bir konuşma dışındaki kişilerin gönderilenleri görmesini engelleyen şeydir.
Ancak Görüntülü sohbet uygulaması Telegram bu şifrelemeyi normal sohbetlerde değil, yalnızca çağrılarda ve gizli sohbetleri özelliğinde kullanır. Bunlar yalnızca sunucuya şifreli istemcidir. Bu arada, sözde daha az güvenli hizmet olan WhatsApp, tüm mesajlarda, aramalarda ve video görüşmelerinde uçtan uca şifrelemeyi 2016 yılından beri kullanmaktadır.
Bunun nedeni Telegram’ın bulut hizmetini daha fazla kullanılmasıdır. Esasen, tüm mesajlarınızı ve fotoğraflarınızı güvenli bir sunucuda saklar. Bu, Telegram’ı WhatsApp gibi diğer sohbet uygulamalarından çok daha fazla kullanıcı dostu hale getirerek bağlı herhangi bir cihazdan erişebileceğiniz anlamına gelir.